Hvordan og hvor man bliver skadet, er meget individuelt, men med bevidsthed på få fokuspunkter, kan alle komme de hyppigste overbelastningsskader i forkøbet.

 

3 gode råd mod overbelastningsskader

Lær signalerne for overbelastningsskader, behandlingsmuligheder samt mulig forebyggelse at kende. Husk, at alle skader er individuelle, og at sundhedsfaglige personer er essentielle i håndteringen af skaden.

1. Hvilke signaler skal du kende?

Har du haft pause i længere tid og kommer til at starte for hurtigt ud, er det normalt med muskelømhed og smerter. Det er et overbelastningssignal, hvis smerterne varer ved og går over i en længerevarende tilstand med smerter og eventuelt hævelse, hver gang man skal i gang med en aktivitet, eller hvis aktiviteten forværrer tilstanden. Symptomer som hævelse, varme og rødme eller nedsat bevægelse og ømhed om morgenen er andre signaler, du skal kende.

2. Hvordan behandles en skade?

Hvis du har pådraget dig en overbelastningsskade, er der flere ting, du selv kan gøre for at afhjælpe overbelastningen:

  • Skru ned for intensiteten og træningsmængden
  • Lav om på øvelser, der provokerer smerterne
  • Sørg for aflastning og hvile
  • Lav hverdagsaktiviteter eller alternativ træning, der ikke generer det skadede område
  • Træn inden for smertegrænsen

Generelt ved overbelastningsskader er det vigtigt at aflaste området og give det ro i to-tre dage. Du må stadig gerne lave hverdagsaktiviteter, men ikke provokere smerterne i det område, du har ondt. Nogle oplever bedring ved brug af is, kinesiotape, udstrækning og andre tiltag, og så er det vigtigt med tålmodighed og langsom progression, når du går i gang igen.

3. Hvordan forebygges en skade?

For at nedsætte risikoen for overbelastningsskader er det helt essentielt at tilpasse din træningsintensitet, så du ikke intensiverer din træning for hurtigt. Derudover er det vigtigt at have stærke sener og muskler, der kan modstå stor belastning, samt at du får nok søvn (otte timer) og har fokus på restitution mellem træningspassene (en-to dage).

Stærke sener og muskler kan blandt andet opnås ved styrketræning, så dette kan være et godt forebyggelsestiltag. Her skal der dog være fokus på god teknik under udførelse af styrkeøvelserne samt specifikke øvelser, der kan støtte op i de ønskede områder.

Kilde: Brian Martin Rasmussen / udspil@dgi.dk